W ostatnim tygodniu pracy obiecałam sobie, że będę raz w tygodniu coś piekła:) Jak prawdziwa "kura domowa";) będę słodzić swojej rodzinie.
W czwartek wpadłam na ciasto z Princessą.Przepis ilki76 (wyszperany na http://www.wielkiezarcie.com/).
Składniki:
Biszkopt
4 jaja
4 łyżki cukru
4 czubate łyżki mąki tortowej (jeśli jaja są bardzo duże 5 łyżek)
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
4 łyżki cukru
4 czubate łyżki mąki tortowej (jeśli jaja są bardzo duże 5 łyżek)
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Masa
1/2L śmietany 30%
2 łyżki cukru pudru
2 śmietan fixy
2,5 batona Princessa kokosowa (biała) XXL
puszka ananasa (340g)
2 łyżki cukru pudru
2 śmietan fixy
2,5 batona Princessa kokosowa (biała) XXL
puszka ananasa (340g)
Wierzch:
polewa czekoladowa
1/2 batona Princessa
wiórki kokosowe
Dodatkowo:
mały słoik nutelli
polewa czekoladowa
1/2 batona Princessa
wiórki kokosowe
Dodatkowo:
mały słoik nutelli
Przepis:
Upiec biszkopt i przekroić na dwa cienkie placki. Blaszka 24X30 lub tortownica ok. 27cm.
Masa: Śmietanę ubic, dodać cukier i śmietan fixy.
Następnie dodać pokruszone batony i pokrojone w drobną kostkę ananasy.
Następnie dodać pokruszone batony i pokrojone w drobną kostkę ananasy.
Kolejność:
Pierwszy placek biszkoptowy nasączyć sokiem z ananasa.
Posmarować go miękką nutellą (można podgrzać w mikrofali).
Nałożyć masę.
Na masę drugi placek biszkoptowy nasączony sokiem z ananasa.
Wierzch posmarować polewą czekoladową, posypać połówką pokruszonego batonika i wiórkami kokosowymi.
Pierwszy placek biszkoptowy nasączyć sokiem z ananasa.
Posmarować go miękką nutellą (można podgrzać w mikrofali).
Nałożyć masę.
Na masę drugi placek biszkoptowy nasączony sokiem z ananasa.
Wierzch posmarować polewą czekoladową, posypać połówką pokruszonego batonika i wiórkami kokosowymi.
A o to efekt końcowy mojego szaleństwa:)
no no, chyba trzeba będzie się skusić:)
OdpowiedzUsuń